Våra öl

Att brygga öl är nästan som att baka. Med få ingredienser kan man nå oändlig variation. Vi brygger god öl utan att krångla till det, med jämn kvalitet över tid.

Alltid ekologisk

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

Med karaktär från Stjärnsund

Våra öl har sitt ursprung i Stjärnsund. Polhem, Emerentia, Cronstedt och Stierncrona är alla historiska personer som verkade i bygden på 1700-talet. Med sina gärningar har de lämnat spår som finns kvar i orten än idag – 300 år senare. Stjärnsund har länge varit en plats för idéer, hantverk och förädling. Den traditionen tar vi fasta på när vi skapar våra öl.

Här hittar ni våra öl

Våra öl finns på utvalda restauranger samt på Systembolaget i Hedemora och Hofors. Från 1 oktober 2018 kan de också beställas i Systembolagets beställningssortiment se länkar nedan.

Cronstedt - LAGER

Cronstedt – Lager

Carl Johan Cronstedt (1709–1779) var en svensk greve och arkitekt som uppfann den svenska kakelugnen. Som tjugoåring blev han lärjunge till Christopher Polhem på Stjärnsunds manufakturverk.

Som Polhems elev gjorde Cronstedt ett hundratal olika skisser ur det mekaniska alfabet som Polhem hade konstruerat. Han fortsatte att studera arkitektur och byggnadsteknik runtom i Europa och blev senare anställd som överintendent, med ansvar för statens byggnadsväsen.

År 1767 uppfann han den moderna kakelugnen, tillsammans med Fabian Wrede. Eftersom det rådde vedbrist i Sverige behövde man en effektivare uppvärmning. Cronstedts kakelugn kom att bli den främsta värmekällan i svenska hem fram till 1900-talet.

Smak

Cronstedt är en ljus, ekologisk pilsner i tjeckisk stil. Den är lätt- till medelfyllig med maltig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, örter och apelsin.

Alkoholhalt: 5,2%

Artikelnr: 001

Storlek: 33 cl

Pris: 21:90

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.