Våra öl

Att brygga öl är nästan som att baka. Med få ingredienser kan man nå oändlig variation. Vi brygger god öl utan att krångla till det, med jämn kvalitet över tid.

Alltid ekologisk

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

Med karaktär från Stjärnsund

Våra öl har sitt ursprung i Stjärnsund. Polhem, Emerentia, Cronstedt och Stierncrona är alla historiska personer som verkade i bygden på 1700-talet. Med sina gärningar har de lämnat spår som finns kvar i orten än idag – 300 år senare. Stjärnsund har länge varit en plats för idéer, hantverk och förädling. Den traditionen tar vi fasta på när vi skapar våra öl.

Här hittar ni våra öl

Våra öl finns på utvalda restauranger samt på Systembolaget i Hedemora. Från 1 oktober 2018 kan de också beställas i Systembolagets beställningssortiment se länkar nedan.

Carl Johan Cronstedt (1709–1779) var en svensk greve och arkitekt som uppfann den svenska kakelugnen. Som tjugoåring blev han lärjunge till Christopher Polhem på Stjärnsunds manufakturverk.

Som Polhems elev gjorde Cronstedt ett hundratal olika skisser ur det mekaniska alfabet som Polhem hade konstruerat. Han fortsatte att studera arkitektur och byggnadsteknik runtom i Europa och blev senare anställd som överintendent, med ansvar för statens byggnadsväsen.

År 1767 uppfann han den moderna kakelugnen, tillsammans med Fabian Wrede. Eftersom det rådde vedbrist i Sverige behövde man en effektivare uppvärmning. Cronstedts kakelugn kom att bli den främsta värmekällan i svenska hem fram till 1900-talet.

Smak

Cronstedt är en ljus, ekologisk pilsner i tjeckisk stil. Den är lätt- till medelfyllig med maltig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, örter och apelsin.

Cronstedt – Lager

Stjernsund Brygghus

Artikelnr: 001

Alkoholhalt: 5,2%

Storlek: 33 cl

Pris: 21:90

EKOLOGISK

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.

Beställ på Systembolaget

Emerentia Polhem (1703–1760) föddes i Stjärnsund. Som en av Cristopher Polhems yngre döttrar var hon energisk och initiativrik och satte sina spår i bygden.

250 år efter hennes död står hennes kryckor fortfarande kvar i herrgården i Stjärnsund. Efter en brand 1737 ledde Emerentia renoveringen av byggnaden. Under arbetet föll hon nerför en stege och fick gå med kryckor en tid. Till slut blev hon så irriterad, att hon uttalade en förbannelse över dem. Än idag vågar ingen flytta kryckorna från herrgården, i rädsla för vad som kommer att hända.

Emerentia var Emanuel Swedenborgs enda kärlek i livet, som aldrig blev besvarad. Hon gifte sig istället med häradshövding Reinhold Rückersköld från Hedemora. När Emerentia gick bort 1760 hävdade Swedenborg inför hennes barn att han fortfarande kunde tala med henne närhelst han ville, på ett andligt plan.

Smak

Emerentia är en ekologisk APA, american pale ale, med tydlig fruktighet och humlearomatisk beska. Inslag av knäckebröd, honung och pomerans.

Emerentia - APA

Stjernsund Brygghus

Artikelnr: 002

Alkoholhalt: 5,2%

Storlek: 33 cl

Pris: 26:90

EKOLOGISK

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.

Beställ på Systembolaget

Christopher Polhem (1661–1751) var den svenska mekanikens fader. År 1700 grundade han Stjärnsunds manufakturverk – 100 år före den industriella revolutionen.

Redan som 15-åring skapade Polhem sin första mekaniska verkstad. Efter studier i Uppsala blev han anställd vid Falu koppargruva för att förbättra tekniken för att ta upp malm. Kort därefter startade han ett manufakturverk i södra Dalarna tillsammans med finansiären Gabriel Stierncrona – därav namnet Stjärnsund.

Stjärnsunds manufakturverk blev en föregångare till den moderna industrin i Sverige. Här tillverkades redskap och verktyg till hushållen, på ett helt nytt sätt. 1716 adlades Polhem (som tidigare hette Polhammar) tack vare sina insatser för Sveriges tekniska utveckling. Än idag tillverkas några av hans uppfinningar efter samma mekaniska principer som då.

Smak

Polhem är en ekologisk IPA, india pale ale, med maltig smak och inslag av knäckebröd, ljus sirap och apelsinskal.

Polhem – IPA

Stjernsund Brygghus

Artikelnr: 003

Alkoholhalt: 6,5%

Storlek: 33 cl

Pris: 29:90

EKOLOGISK

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.

Beställ på Systembolaget

Stjernsund Winter Ale är en mörk ale med mycket karaktär. Precis som våra övriga hantverksöl är den ekologisk och bryggd i Dalarna på noggrant utvalda råvaror.

Stjärnsund har länge varit en plats för idéer, hantverk och förädling, något vi tar fasta på när vi skapar våra öl. Vi brygger öl med hög och jämn kvalitet och med Stjärnsunds industrihistoria i generna.

Smak

Stjernsund Winter Ale är en brown ale. Den har maltig smak med inslag av knäckebröd, grapefrukt, kryddnejlika och torkad frukt.

Stj. Winter Ale - Brown Ale

Stjernsund Brygghus

Artikelnr: 004

Alkoholhalt: 5,6%

Storlek: 33 cl

Pris: 27:90

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.

Beställ på Systembolaget

Gabriel Stierncrona (1669–1723) var friherre, framstående jurist och Sverige första justitiekansler. Tillsammans med Cristopher Polhem grundade han Stjärnsunds manufakturverk – där Stierncrona stod för pengarna och Polhem för kompetensen.

Efter juridikstudier i Uppsala väntade en framgångsrik karriär för Stierncrona. År 1699 adlades han och bytte namn från Welt till Stierncrona. Han var en förmögen man, och under de svåra krigsåren bidrog han med generösa tillskott till statens kassa. Förutom juridik var han intresserad av uppfinningar. Därför valde han att satsa på sin gamle studentvän Christopher Polhem och hans moderna mekanik.

Det var Stierncrona som finansierade Stjärnsunds bruk. ”Jag Stierncrona med capital och jag Polhammar med wett och förstånd hafwa beslutat anläggia manufacturwärk.” Så löd den överenskommelse som lade grunden för manufakturverket, år 1700. Dessförinnan kallades det lilla samhället bara för Sund, men nu fick det namnet Stjärnsund – efter Gabriel Stierncrona.

Smak

Stierncrona är en modern, ljus, lite mer humlad, ekologisk lager.

Stierncrona - Lager

Stjernsund Brygghus

Artikelnr: 005

Alkoholhalt: 5,2%

Storlek: 33 cl

Pris:

EKOLOGISK

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.

Beställ på Systembolaget