Våra öl

Att brygga öl är nästan som att baka. Med få ingredienser kan man nå oändlig variation. Vi brygger god öl utan att krångla till det, med jämn kvalitet över tid.

Alltid ekologisk

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

Med karaktär från Stjärnsund

Våra öl har sitt ursprung i Stjärnsund. Polhem, Emerentia, Cronstedt och Stierncrona är alla historiska personer som verkade i bygden på 1700-talet. Med sina gärningar har de lämnat spår som finns kvar i orten än idag – 300 år senare. Stjärnsund har länge varit en plats för idéer, hantverk och förädling. Den traditionen tar vi fasta på när vi skapar våra öl.

Här hittar ni våra öl

Våra öl finns på utvalda restauranger samt på Systembolaget i Hedemora och Hofors. Från 1 oktober 2018 kan de också beställas i Systembolagets beställningssortiment se länkar nedan.

Polhem - IPA

Polhem – IPA

Christopher Polhem (1661–1751) var den svenska mekanikens fader. År 1700 grundade han Stjärnsunds manufakturverk – 100 år före den industriella revolutionen.

Redan som 15-åring skapade Polhem sin första mekaniska verkstad. Efter studier i Uppsala blev han anställd vid Falu koppargruva för att förbättra tekniken för att ta upp malm. Kort därefter startade han ett manufakturverk i södra Dalarna tillsammans med finansiären Gabriel Stierncrona – därav namnet Stjärnsund.

Stjärnsunds manufakturverk blev en föregångare till den moderna industrin i Sverige. Här tillverkades redskap och verktyg till hushållen, på ett helt nytt sätt. 1716 adlades Polhem (som tidigare hette Polhammar) tack vare sina insatser för Sveriges tekniska utveckling. Än idag tillverkas några av hans uppfinningar efter samma mekaniska principer som då.

Smak

Polhem är en ekologisk IPA, india pale ale, med maltig smak och inslag av knäckebröd, ljus sirap och apelsinskal.

Alkoholhalt: 6,5%

Artikelnr: 003

Storlek: 33 cl

Pris: 29:90

Finns på utvalda restauranger och Systembolaget.